Elektrische boilers vanaf 200 liter worden steeds vaker aangeschaft. Waar voorheen alleen bedrijven en boeren de boilers aanschafte met een inhoudt van 200, 400 of 500 liter zijn er steeds meer particulieren die tot aanschaf overgaan.
Wat is een elektrische boiler 200 liter ?
Een elektrische boiler 200 liter is een opslagvat waar men kraanwater in kan doen. In het vat zit een elektrisch verwarmingselement die het water op kan warmen. Normaal wordt het water opgewarmd tot een graad of 65 maar in bijvoorbeeld een boerenbedrijf wil men water hebben van rond de 85 graden. Dit omdat het water dan gebruikt wordt om bijvoorbeeld een melkspoelmachine schoon te spuiten en hier geen bacterien bij mogen komen. In dit geval noemt men de boiler dan ook een boerenboiler.
I een normaal huishouden kan men ook voor een grotere elektrische boiler gaan kiezen omdat men bijvoorbeeld een groter gezin heeft, een extra groot bad heeft of men langer wil douchen. Ook hier kan men het water laten opwarmen met een verwarmingselement. Men dient er dan wel rekening mee te houden dat het opwarmen van 200 liter water met een 3000 Watt verwarmingselement wat langer gaat duren.
Welke keuze heeft men bij een elektrische boiler vanaf 200 liter ?
De grotere boilers worden vaak groot genoemd als ze meer inhoudt hebben als 150 liter. Dus een elektrische boiler van 200 liter, 400 liter en 500 liter noemt men een grotere boiler. Deze worden ook vaak verwarmd met een wat zwaarder verwarmingselement omdat het anders te lang zou gaan duren voordat het water warm is. De verwarmingselementen zijn en in 3000 Watt, 4500 Watt, 6000 Watt, 9000 Watt en er is zelfs een 12000 Watt element om het water op te warmen. Vaak hebben de boilers ook een mogelijkheid om er meerdere verwarmingselementen in te steken. Bijvoorbeeld een 6 kW in het onderste gat en een 9 kW in het bovenste gat. Dit om zo optimaal mogelijk en snel te verwarmen.
Daarnaast is er nog de keuze uit een maximaal 65 graden of maximaal 85 graden element. Tevens zien we steeds vaker dat er 2 verwarmingselementen worden gebruikt waarvan 1 op zonnepanelen wordt aangesloten. Dit scheelt behoorlijk in het verbruik aan stroom.